четвъртък, 9 април 2015 г.

Une Chanson d'Ours

Рубрика Книжка с мармалат
Une chanson d'ours, Benjamin Chaud
Възраст: от 2 години

Градът е Париж, мястото – операта, героят – един мечок, мечок, но преди всичко баща. Празникът на бащите тук ни напомни за една хубава илюстрована книга, „Une chanson d'ours“ (Една мечешка песен), която миналата година в Италия получи наградата Андерсен в категорията 0-6 години и е носител на златния медал от изложбата The Original Art 2014, организирана от The Museum of American Illustration at the Society of Illustrators. Това е една изненадваща и елегантна книга за деца. Историята е семпла, но също оригинална, динамична и завладяваща, а илюстрациите на автора Benjamin Chaud - уникални. Богатите на въображение рисунки изцяло изпълват страниците на книгата, а множеството любопитни детайли са покана да разглеждаме, изследваме, разказваме отново и на различни нива, да откриваме нови истории.

Татко Мечок вече се бил потопил в зимния си сън, когато един лек хладен полъх го погалил по корема и го накарал да скочи на крака. Той открил, че Мечето го няма и започнал да го търси из цялата гора, но не успял да го намери и така стигнал до един голям град. Вече се било стъмнило, навсякъде имало много хора, много шум и бъркотия, и Татко Мечок бил наистина притеснен. Той не знаел, че мъничето, както много дечица, които търсят повод да не спят, се било втурнало в преследване на една закъсняла пчела. Ненадейно мечокът зърнал рунтавото дупе на Меченцето, което се промушило между колоните на една величествена сграда. Таткото се втурнал вътре и попаднал в една великолепна зала, която друго не била, но фоайето на операта. В отчаяното си лутане мечокът се озовал на един висок подиум сред декорите и чувайки музика се надвесил, за да види откъде идва, но загубил равновесие и паднал с гръм и трясък на сцената по средата на един спектакъл. Всички го зяпнали с изумление, Татко Мечок се оказал в много неудобно положение и решил да изпее една песен, песента, която неговата майка му пеела когато бил малко мече. Но щом публиката чула страшното мечешко ръмжене всички изпаднали в паника и побягнали в ужас. Всички освен Меченцето, което ръкопляскало във възторг. Мечокът не се ядосал на малкия палавник, той бил безкрайно щастлив да прегърне сина си и горд с него, защото от своя страна Меченцето било открило къде живеела пчелата – едно чудесно място, покривът на операта, където мечоците решили да прекарат зимата със хубав запас от мед и спираща дъха гледка.




„Une chanson d'ours“ е едно малко произведение на изкуството да подарите на вашите деца, които невероятно ще се забавляват да търсят Меченцето на всяка страница, да изследват в детайли илюстрациите, да ви чуват как ръмжите страховито в ролята на Татко Мечок, в когото може би ще се разпознаете.

*Тази книга е в оригинал на френски, но можете да я откриете на английски, италиански и други езици. Ето един trailer на италианското издание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар