четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Как "прави" калимбата?


Рубрика Любопитни ушенца
Memorie, Alberto Pederneschi

Нови научни изследвания отричат т.нар. "Ефект Моцарт". Твърди се, за разлика от това, което се е мислело през последните години, че слушането на класическа музика, и по-специално на гениалния австрийски композитор, в най-ранна възраст не би подпомогнало за увеличаване на интелектуалния ни капацитет. При всички положения не повече, отколкото ако слушаме песните на любим поп-изпълнител. Вярно или не, никой се оспорва обаче, че това ще обогати нашия културен багаж и живота ни като цяло.

Вярвам, че музиката, към който и жанр да принадлежи, не би могла да бъде заменена с нищо друго; тя е едно от малките неща, които правят живота ни специален. И колкото повече и по-разнообразна музика имаме възможност да слушаме, толкова повече нашия музикален вкус се обогатява, а любопитството ни се разраства. Смятам любопитството за една от най-ценните черти, тази която ни превръща в деца, способни да откриват нови светове.

Предлагам ви оригиналната композиция на един приятел и невероятен перкусионист Алберто Педернески. Тук централна роля има един африкански музикален инструмент, който може би не всички познават, нарича се калимба. Неговият нежен и деликатен звук създава вълшебна атмосфера.




Няма коментари:

Публикуване на коментар